Varför anlita en professionell bröllopsfotograf?

Varför anlita en professionell bröllopsfotograf?
20 feb
2016

Ja, jag vet att jag pratar i egen sak :-) Men jag har träffat mer än ett brudpar som ångrat att de inte anlitade en professionell bröllopsfotograf med mycket erfarenhet. Och dessutom en fotograf som de tyckte om att jobba med och vars bildstil de tyckte om. Så varför chansa på just bröllopsbilderna?

Kan inte farbror Sven med den fina kameran fotografera vårt bröllop älskling?

Ja, varför inte :-) Så till att börja med. En enda bild kan vara vacker, men en serie bilder som formar er berättelse i ett fantastiskt vackert bröllopsalbum, är en investering. Och den ska vara i många, många år. En erfaren professionell bröllopsfotograf berättar om er dag med vackra bilder i sin bildstil.

tjoloholms slott ottossonphoto2

 

Hitta en professionell bröllopsfotograf

Ta er tid och sök efter en fotograf vars bildstil ni tycker om. Gå in på fotografens hemsida och Facebooksida och bilda er en uppfattning om dennes personlighet verkar stämma med era. Att ni fungerar bra ihop är lika viktigt som att ni tycker om fotografens bildstil. Kanske kan ni ta ett möte via Skype.

Se om det står vad andra kunder sagt om fotografen på dennes hemsida. Se vad människor säger på Facebook. Kontakta någon som fotograferats.

Var ute i god tid. Vi får ibland bokningar två år före bröllopet. Kommer man med förfrågan när det är mindre än ett år kvar, är risken att just ert datum är upptaget. Väljer ni lågsäsong är det såklart lättare att hitta fotograf och även hår- och sminkhjälp. Vissa festarrangörer och fotografer har speciella lågsäsongspriser.

Se om fotografen lagt upp hela album på sin hemsida. Då vet du hur och i vilken stil denne berättar om en bröllopsdag.

När jag fick mina första bröllop i Norge frågade alltid min mor om dom inte hade bröllopsfotografer i Norge:-) Så när ni hittar er favoritfotograf, så låt inte avståndet spela någon roll. Resekostnaderna är ofta en mindre del av totalsumman. Jag har fotograferat bröllop på Mauritius, Grekland, New York, norska västkusten mm.

susanne magnus mauritius destinationwedding ottossonphoto 1112

 

Vad kan du förvänta dig av en professionell bröllopsfotograf?

De flesta av våra brudpar väljer det största paketet på 12 timmar. Då får man garanterat med även brudvals och tårtan. Ett bröllopsalbum är ju inte komplett utan detta. Så tänk på vad just ni vill ha med i ert bröllopsalbum.

Och en professionell fotograf fångar inte bara er som brudpar och er kärlek till varann. Det tas också bilder på nära och kära, vänner, skratt och gråt, barn och detaljer. Bilder som kan bli guld värda allteftersom tiden går.

En professionell fotograf behärskar starkt solljus, ösregn, snöstorm, mörka kyrkor, tidspress och att kan fotografera människor som inte är vana att stå framför kameran. Det är ju inte många som är det.

tjoloholms slott ottossonphoto

 

En professionell fotograf tar fina bilder oavsett förutsättningar och är en person som leder er lugnt och säkert genom hela fotograferingen.

En professionell fotograf har professionell fotoutrustning. Dessutom i dubbel uppsättning. Allt kan hända. Och det räcker inte om farbror Sven har med sig en fin kamera. Den kan gå sönder.

En professionell fotograf gör ett professionellt urval av bilder. Fotografen har kanske gjort design till uppåt hundra bröllopsalbum och kan skapa berättelsen i albumet.

En professionell fotograf kan professionell bildbehandling. En stor del av slutresultatet görs i datorn efteråt. Detta arbete kan en professionell fotograf. I detta ingår också saker som säkerhet i form av backup mm.

En professionell fotograf har ett avtal som ni skriver på. Där framgår vad fotografen åtar sig, vad fotografen förväntar sig och vad som händer efter bröllopet. Och vad som händer om någon av parterna backar ur. Det låter trist men kan vara bra att ha om något oväntat inträffar. Dessutom stor det hur bilderna får användas.

ringar ottossonphoto

 

Men är det inte väldigt dyrt?

Många kan uppfatta de mer etablerade bröllopsfotografernas priser som höga. Man ska då veta att projektet att fotografera ett bröllop ofta handlar om 30-60 timmars arbete. Då räknas allt in. De första kontakterna, preshoot, ta hand om de bilderna, planeringsmöte, resa till bröllopet, bröllopet, allt efterarbete, designa album, mm. Svenska Fotografers Förbund rekommenderade 2014 ett timpris på 1200 kr/tim för bröllopsfotografering. Och lägger då fotografen 60 timmar på projektet och man tar det gånger 1200 kr så hamnar man på 72 000 kr. Och det tar som tur är för brudparen, inte så många fotografer. Men det visar att priser mellan 30-50 000 kr för en heldag inte är orealistiskt.

sofia patrik ottossonphoto

 

Jag blir superglad!

1. Om du kommer med frågor och kommentarer nedan.

2. Delar inlägget via knapparna nedan om du tror att någon annan kan tycka om det.

 

» Min härliga kollega Magnus Bogucki har gjort en kul video om en bröllopsfotograferings olika delar kan se ut.

 

 

Ha en fin vecka!

Kram Benny

 

Bröllopsfotograf / bryllupsfotograf OttossonPhoto. Gillar du våra bröllopsbilder och vill se mer? Gilla oss på Facebook, följ oss på Twitter och Instagram. Kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på tel +46 (0)708 - 51 91 61.


Dela det här:
Upp