26 tips för att få ut max av er bröllopsfotografering

26 tips för att få ut max av er bröllopsfotografering
25 feb
2016

I förra blogginlägget pratade jag om vad ni riskerar om ni låter farbror Sven med den fina kameran fotografera ert bröllop. Om han inte är bröllopsfotograf vill säga. Eller har fotograferat bröllop förr. Ja, jag vet att jag är part i målet. Men jag har träffat mer än ett par som ångrade att de inte anlitade en bröllopsfotograf med mycket erfarenhet. Och dessutom en fotograf som de tyckte om att jobba med och vars bildstil de tyckte om.

Dagens inlägg kommer med tips på hur ni får till maximalt bra bilder tillsammans med er professionella bröllopsfotograf.


Allmänt för en bra bröllopsfotografering

1. Se till så att allt är planerat och klart. Eller delegerat till någon annan. Så ni kan vara här och nu. Gäller hela dagen.

2. Tänk på att allt tar mer tid än man tror. Så ta till lite extra. 

3. Har ni tendens till blank hud, så ta gärna på lite puder.

4.  Ibland har vi stött på extremt fotointresserade gäster, som springer omkring (och ibland framför oss) med sina stora systemkameror och blixtar. Tyvärr är risken att de står i vägen för oss eller kommer med i våra bilder. Så be gärna era gäster lita på er professionella fotograf :-) Detta gäller hela dagen.

 


Brudparets förberedelser

5.  Min erfarenhet är att förberedelsebilderna blir otroligt mycket bättre i brudparets hem eller på ett hotellrum, än på en trång frisörsalong. Så gärna ett stort ljust rum med mycket ljusinsläpp. Också bra för hår- och sminkarbete. Och trevligare för alla som ska vistas där. Det blir ofta en del personer.


6. Det blir lätt stökigt i rummen. Hjälps åt att samla grejerna på ett ställe. Se till att de fina ytorna med det bästa ljuset är hyfsat fritt från grejer. Se till att inte ha för mycket människor och saker i rummen. Chansen till fina bilder är större ju renare miljön är. Så lite bakgrundsmusik, champagne och jordgubbar på det, så kan inget gå fel :-)

7. Tänk på att alla som hjälper till med förberedelserna också kommer med på bilderna. Så be dem gärna klä sig hyfsat.

8. Ta fram de detaljer ni vill ha fotograferade. Kläder, smycken, mm. Ta hellre bilder av för många saker än för få, så får ni mer bilder att välja på sen.

9. Nej grabbar, ni behöver inte stå i givakt när ni blir fotograferade. Var er själva, ta en öl, hjälp varann knyta flugor med hjälp av YouTube, etc :-)

10. En sak jag tycker ni ska lägga lite tid på tillsammans med er fotograf, är att arrangera det första ögonblicket. Det kan vara när ni får se varann bröllopsklädda för första gången eller t ex när far för första gången får se sin brudklädda dotter. Det kan bli fantastiskt fina ögonblick att föreviga. 

linda ottossonphoto

boys ottossonphoto 

Vigseln

11. Planera gärna för ett annorlunda och kul sätt att ta er till vigseln. Kan bli riktigt fina bilder.


12. När ni (eller brud + far) går in i kyrkan. Tänk på att låta de som eventuellt går framför, få gå ända fram innan ni startar. Det gör det möjligt för fotografen att få till fina helbilder på er entré.


13. Fundera på om ni ska ha fotoförbud under vigseln. Detta för att alla gästerna också ska få vara här och nu. Fotografering kan vara tillåten vid in- och utgång. Detta är ganska vanligt och upplevs positivt av de flesta.


14.  Kanske ska ni be gästerna kasta rosenblad istället för ris när ni kommer ut ur kyrkan. Det kan bidra till vackra bilder. De faller långsamt och fastnar inte i håret.


camilla kenny ottossonphoto

 

Porträttfotograferingen

15. Var inte rädda för att tänka utanför boxen. Vill ni ta porträttbilderna i ovanliga miljöer, så testa idén med fotografen. Själv älskar jag när vackert möter ruffligt. Jag har t ex gjort preshootbilder på en bilkyrkogård :-)


16. Jag brukar be att få 2 timmar till porträttfotografering. Ju mer tid desto fler bilder och större möjlighet till bra bilder. Och det är nog också den enda tiden på dagen som ni får vara (nästan) själva :-)


17. Ja, klänningen kommer kanske att bli lite smutsig när vi förverkligar alla tokiga eller vackra fotoidéer. Det viktigaste är att ni får till de bilder ni drömmer om. Det är de som blir bestående. Och ja, det finns ju olika grader av smutsiga klänningar. Men vi pratar inte trash the dress här. Även om det också är möjligt i slutet av dagen :-)


18.  Precis som under resten av dagen så är tricket för vackra romantiska bilder att ni tänker på varann, inte på kameran.

19. Gör gärna en lista med vilka gruppbilder som ska tas. Be gärna värdparet att hjälpa fotografen att hålla reda på alla som ska vara med. 

20. Ha alltid en plan B om det skulle regna. Men ta gärna med er vita bröllopsparaplyer och kanske gummistövlar (!) så går det bra att fotografera även i lite regn.


21. Slappna av och njut av porträttfotograferingen! Det är den delen av dagen när ni är nästan själva, vigseln är (oftast) över och ni behöver inte tänka på allt runtomkring.


22. Porträttbilder kommer till i samarbete med fotografen. Kom gärna med egna fotoidéer. I rimliga mängder :-)

bil ottossonphoto


Bröllopsfesten

23. Se om det går att dölja oönskade detaljer t ex sladdar, skyltar, mm. De kan vara bra att slippa på bilderna.


24. Tänk på att även fotografer behöver mat. Ja, ni som känner mig vet att jag fastar ibland :-) Men under kvällen tar gärna assistenten och fotografen middagsmat. Detta finns också med i de flesta fotografers avtal.

25. Se till att fotografen vet om allt som ska hända under kvällen så att detta förevigas på bästa sätt. Vi har varit med om många överraskningar för gästerna, som vi själva har känt till och fått med på bild. Gästartisar, eldslukare, fyrverkerier, mm. Tror ni det kommer överraskningar som ni inte känner till så be t ex toastmaster hålla fotografen informerad.

26. Ett tips kan vara att planera in lite extra tid för fler porträttfoton under kvällen. I vackert kvällsljus eller i mörkret med blixtar och annat ljus.

hallo ottossonphoto

eld brollopsfotograf ottossonphoto 

 

Jag blir superglad!

1. Om du kommer med frågor, synpunkter och kommentarer nedan.

2. Delar inlägget via knapparna nedan om du tror att någon annan kan tycka om det.

 

 

Hoppas dessa tips kan hjälpa er att få till maximalt bra bilder, som motsvarar era förväntningar, tillsammans med er fotograf.

Lycka till!

 

 

Prenumerera på vårt kärleksbrev

 

Prenumerera på mitt kärleksbrev/nyhetsbrev med porträtt- och bröllopsbilder, bakom kulisserna och förstås fototips.

 

Bröllopsfotograf / bryllupsfotograf OttossonPhoto. Gillar du våra bröllopsbilder och vill se mer? Gilla oss på Facebook, följ oss på Twitter och Instagram. Kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på tel +46 (0)708 - 51 91 61.


Dela det här:
Upp