Vackra ställen för bröllop : Bjertorp slott

Vackra ställen för bröllop : Bjertorp slott
12 maj
2016

Jag gör en serie om några vackra ställen där jag brukar fotografera bröllop. Jag hoppas ni tycker det är kul att se bilder från dessa ställen och få lite mer information. Och det kan ju också vara tips för er som har bröllopet framför er :-) Turen har kommit till Bjertorp slott i Västergötland.

 

Bröllop på Bjertorp slott

Bjertorp slott ligger mellan Vara och Skara i Västergötland. En spännande historia, underbar parkmiljö och trevlig personal. Här har jag gjort ett antal bröllop genom åren. Jag har också haft förmånen att få fira 30-årig bröllopsdag här. 

Bjertorp Slott är Sveriges yngsta jugendslott, ritat av dåtidens stora arkitekt Ferdinand Boberg 1914. Idag är slottet en mötesplats för konferens, fest, golf och bröllop. Helt enkelt en plats för alla som vill njuta lite extra. Slottets restaurang är årligen omnämnd och poängbedömd i Sveriges ledande restaurangguide, White Guide. Bjertorp Slott är även medlem i Countryside Hotels.

 

Slottets historia

Året var 1911. Mitt på Västgötaslätten lät förmögne Knut Henrik Littorin bygga den mest imponerande byggnad som skådats i socknarna. Förmögenheten hade han skapat på olja och gas i Ryssland.

Han var son till en välbärgad man, Sven Henrik Littorin, som 1856 köpte upp jordbruksegendomen Bjertorp. Gården drevs rationellt och framgångsrikt och här anlades även det berömda Bjertorps stuteri, där man födde upp ardennerhästar. Några år innan föräldrarna gick bort köptes gården av Knut Henrik, som dock vid denna tid befann sig i Ryssland med sin familj. Till förvaltare utsågs under tiden brodern Sten.

Knut Henrik, född 1860, fick sin utbildning vid Göteborgs Handelsinstitut och anställdes vid Nobels oljekoncern i Ryssland där han snabbt avancerade från kontorspojke till chef och styrelsedirektör i företaget. 1913 utnämndes han till norsk konsul i Moskva. Genom investeringar i ryska oljekällor och företag skapade han sig en ansenlig förmögenhet, som han bland annat investerade på Bjertorp. Till minne av sin far och mor lät han uppföra en praktfull, palatsliknande byggnad på just den plats där han vuxit upp som barn. I tre år pågick arbetet och alltsammans stod klart 1914. Under ryska revolutionen 1917 tvingades Littorin att fly med häst och vagn undan bolsjevikerna. Nära Finska gränsen blir de upphunna av ryssarna men då har Knut Henrik redan bytt kläder och plats med kusken, som på platsen avrättas med ett nackskott.

Slottet ligger på exakt den plats där familjens ursprungliga huvudbyggnad låg. För att kunna bygga här fick man först flytta fädernehemmet 300 m. Det huset ligger nu till vänster då ni träder ut ur porten. Littorin, som under byggnadstiden befann sig i Moskva, anlitade dåtidens store arkitekt Ferdinand Boberg. Boberg, som omnämns som den störste arkitekten i modern tid, är bland annat upphovsman till vår parlamentsbyggnad Rosenbad, NK-huset, Prins Eugens Valdemarsudde.

Ett slott mitt ute på Varaslätten ansågs av Boberg vara en befängd idé och han tackade nej. Först då Littorin gjort klart för honom att han skulle få fria händer och att det fick kosta vad det kosta ville, antog han erbjudandet. Ritningarna presenterades för hustrun, som dock rynkade på näsan då hon tyckte det var på tok för litet. Boberg ändrade ritningens mått från aln till meter och dubblade i ett pennstreck byggets storlek. Färdig står alltså 1914 en privatbostad, åt sju personer, på 1954 m2 bostadsyta, byggd i de bästa material som fanns att uppbringa och med Europas skickligaste hantverkare till hjälp. Slottet står på en grund av granit, utmejslad i Bohuslän, där Littorin självklart hade sin egen ö. Fasader och murar är av kalksten, hämtat från Falköpingstrakten.

Vi öppnar den tunga ekporten som leder in till kapprummet. Ett kapprum klätt i svensk marmor och med plats för 200 rockar. Inte speciellt trångt för sju personer. Vi går upp för trappan, förbi vår ryska björn (enligt berättelsen fälld av Littorin själv) och upp i foajén. Detta är hjärtat av slottet, varifrån vi rör oss ut i de olika sällskapssalongerna på första våningen. Du befinner dig nu i Sveriges bäst bevarade jugendmiljö. Alla de tyngre möblerna är originalmöbler, designade av Ferdinand Boberg, som inte bara var arkitekt utan även möbeldesigner. Hans ande vilar över hela slottet, så gott som varje detaljlist, fönsterbeslag, stuckaturer, armaturer är hans verk. Foajén går helt och hållet i ek, såväl väggpaneler som möbler. Titta på räckena. Varje spjäle är snidad för hand. Likaså elementskydden.

  

Kontakta slottet och slottet på sociala medier

Besöks- och postadress:  Bjertorp Slott, Fyrunga, 535 91 Kvänum
Telefon:  +46 512 300 500
E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hemsida: www.bjertorpslott.se
Facebook:  www.facebook.com/bjertorpslott 
Instagram:  @bjertorpslott #bjertorpslott 
LinkedIn: Bjertorp Slott

  

Erbjudande

Vi ger 10% rabatt till brudpar på Bjertorp slott. Uppge BJERTORP när du bokar.

 

Här följer ett litet urval av alla bilder jag tagit på Bjertorp slott.

 

Click to enlarge image 0001 kopia.jpg

Click to enlarge image 0001.jpg

Click to enlarge image 0006.jpg

Click to enlarge image 0015.jpg

Click to enlarge image 0034.jpg

Click to enlarge image 0040.jpg

Click to enlarge image 0062.jpg

Click to enlarge image 0071.jpg

Click to enlarge image 0073.jpg

Click to enlarge image 0074.jpg

Click to enlarge image 0080.jpg

Click to enlarge image 0083.jpg

Click to enlarge image 0097.jpg

Click to enlarge image 0099.jpg

Click to enlarge image 0102.jpg

Click to enlarge image 0103.jpg

Click to enlarge image 0110.jpg

Click to enlarge image 0114.jpg

Click to enlarge image 0116.jpg

Click to enlarge image 0117.jpg

Click to enlarge image 0119.jpg

Click to enlarge image 0125.jpg

Click to enlarge image 0140.jpg

Click to enlarge image 0145.jpg

Click to enlarge image 0148.jpg

Click to enlarge image 0165.jpg

Click to enlarge image 0166.jpg

Click to enlarge image 0173.jpg

Click to enlarge image 0182.jpg

Click to enlarge image 0184.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1000.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1001.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1002.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1003.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1004.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1006.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1007.jpg

Click to enlarge image namn-namn-plats-ottossonphoto-1008.jpg

 

Bröllopsfotograf / bryllupsfotograf OttossonPhoto. Gillar du våra bröllopsbilder och vill se mer? Gilla oss på Facebook, följ oss på Twitter och Instagram. Kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på tel +46 (0)708 - 51 91 61.


Dela det här:
Upp