Vi på OttossonPhoto och Desert Candles gläder oss över att få bjuda in dig till ett äventyr i Marocko, med fokus på upplevelser, inspiration och skapande av fantastiska bilder. Här får du en underbar chans att skapa vackra bilder för din portofolio, ta till dig ny kunskap och träna din kreativitet. Och såklart umgås med ett härligt gäng likasinnade.

Turen startar i sprakande och färgrika Marrakesh. Sedan går vårt marockanska äventyr vidare via den magiska UNESCO-bevarade byn Kasbah Ait Benhaddou (där sekvenser i flera stora Hollywood-filmer spelats in), vidare över de mäktiga Atlasbergen och ut i Saharas fantastiska sanddyner. I Sahara bor vi i ökencamp vid foten av den högsta sanddynen i Erg Chegaga-området och här råder ökenstillhet. Känn den mjuka sanden mellan tårna, upplev underbara solnedgångar och en fantastisk stjärnhimmel. Magiskt!

Vi kommer att göra många stopp längs vägen för fotografering. Vi har med egen modell som alltid är beredd. Kortare fotolektioner är också instoppade i programmet. Du hittar detaljerat dagsprogram längre ner på sidan.

 

20-27 oktober 2018

Boende på 3-stjärnigt hotell i Marrakesh.

Kunskapsnivå: Turen passar alla kunskapsnivåer.

Resans fokus: Porträtt av personer i marockansk klädsel (fråga alltid först), porträtt med egen modell, porträtt i landskapsmiljö, vackra landskap och olika former av ljussättning, som t ex speedlights och videolampa. Naturligtvis blir det också massor av möjligheter till fantastiskt resefoto. Det blir också kortare teoripass om hur du tar vackra porträtt. Vi kommer att behandla ljus, komposition, miljöval, posering & regi, kreativitet, mm.

Utrustning: Kamera, favoritobjektiv och eventuellt mindre ljusprylar och eventuellt en mindre reflexskärm.

Tidpunkt: 20-27 oktober 2018.

Antal dagar: 8

Antal deltagare: max 13

Pris per person (utan flyg): 12 100 NOK i dubbelrum och 540 NOK i enkelrumstillägg (priserna kan komma att ändras över tid) (i camperna måsta alla dela rum 2 och 2, även du som bokat enkelrum, detta av praktiska skäl)

Dagsprogram: Se avsnittet DAGSPROGRAM längre ner

Bokning: Se avsnittet BOKNING, VILLKOR OCH PRAKTISK INFORMATION längre ner

Detta ingår i priset:

 • Workshop och fotolektioner
 • 2 övernattningar på hotell i Marrakesh, 1 natt på hotell i Ouarzazate, 1 natt på hotell i Foum Zguid, 1 natt i camp i M'hamid och 2 nätter i ökencamp
 • Alla frukostar, alla middagar utanför Marrakesh, alla måltider i Saharaöknen
 • Transfer hotell/flygplats
 • Transport i komfortabla 4WD-bilar, chaufförer och guider på ökenturen
 • Lokal folkmusik i ökencampen
 • 1 dromedartur
 • Sandboard i sanddynerna i Sahara
 • Lokal guide i Marrakesh (första kvällen)

Ingår inte i priset:

 • Flyg t o r till Marrakesh
 • Dricka
 • Dricks
 • Inträde till Majorelle Garden och Bahia Palace och eventuellt andra sevärdheter
 • Middagar och luncher i Marrakesh, luncher till och från Sahara

 

BOKA HÄR

 

 

BOKNING, VILLKOR OCH PRAKTISK INFORMATION

Efter bokning får du en faktura på bokningsavgiften som är 2 400 NOK som skall betalas inom 14 dagar.

När det är minimum anmälda skickar vi dig ett mail och säger att det är dags att beställa flyg till Marrakesh. Beställ inte innan detta mail om workshopen inte skulle bli fulltecknad.

Ge oss besked om eventuella allergier eller annat som är viktig för oss att veta om. Den marockanska maten är färsk och god, inte starkt kryddad.

Resterande belopp för workshopen faktureras med betalningsdatum 35 dagar innan avresa. Bokar du din plats senare än 30 dagar innan avresa faktureras hela beloppet på samma faktura för omgående betalning. 

Inbetald bokningsavgift går inte att få tillbaka och anmälan är bindande. (Om workshopen inte blir av återbetalas naturligtvis bokningsavgiften).

OBS! OttossonPhoto och Desert Candles har inget ansvar för flygbiljetter. Det är varje deltagares eget ansvar.

Ta med giltigt pass och egen reseförsäkring med avbeställningsskydd. Du behöver inte visum.

För övrig gäller Desert Candles resevillkor som du finner under «Praktisk informasjon» och «Reisevilkår» på Desert Candles hemsida. Du måste ha läst igenom resevillkoren innan avresan.

Det slutliga programmet för resan skickas ut innan avresan.

Vaccinationer: Kontakta din vårdcentral.

 

BOKA HÄR

  

FLYG

Norwegian flyger direkt tur/retur till Marrakech från både Oslo och Stockholm

Oslo - Marrakesh (flygtid 4 tim och 50 min)

Stockholm - Marrakesh (flygtid 5 tim och 10 min)

Viktigt: Läs “BOKNING, VILLKOR OCH PRAKTISK INFORMATION” ovan innan du beställer flygbiljetten. Och beställ inte flygbiljetten innan du fått klartecken på att vi har tillräckligt med deltagare.

 

FRÅGOR

Frågor om själva resan, mat, boende, bokning, betalning mm, ställer du till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller per tel +47 996 39 841 (efter kl 18.00).

Frågor om workshopens upplägg, fotografering, utrustning, fotolektioner ställer du till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller per tel +46 (0)708 519161.

 

 

DAGSPROGRAM

Dag 1: Ankomst Marrakech

Du plockas upp på flygplatsen av våra guider och körs till ditt hotell/riad i Marrakesh.

Tider på dag 1 och dag 8 är beroende av flygtider.

Incheck på hotell.

18.00: Gruppen välkomnas av fotograf Benny Ottosson i hotellets samlingslokal. 

19.30: Vi går tillsammans till Medinan och äter middag på en restaurang.

Efter middagen, går vi runt den berömda Jemaa el Fna med guide innan vi går tillbaka till hotellet.

OBS! Använd gärna påsar och mjuka väskor till det du eventuellt inte får in i resväskan, så blir det lättare att packa i bilarna. Det rekommenderas tät påse för att transportera kamerautrustning genom öknen (om det är blåsigt, men inte vanligt med vind i Sahara vid dessa tider på året).

» Se packlistan för ökenläger på Desert Candles hemsida

 

DAG 2: Marrakech - Atlasbergen - Kasbah Ait Benhaddou - Ouarzazate

OBS! Lämna in ditt bagage före frukost, både för Sahara och den som bör lämnas på hotellet. Desert Candles packar i bilar och ordnar förvaring på hotellet medan du äter frukost. Alla bilarna kör i kolonn hela resan.

OBS! En lång köretapp.

08.00-09.00: Frukost på hotellet.

09.00-09.30: Morgonsamling med kort fotolektion.

09.30: Avresa mot Atlasbergen och Ouarzazate.

Vi kör Land Cruiser 4WD med luftkonditionering. Rundtur i de majestätiska Atlasbergen och på vägen passerar vi bergsbyar och gröna dalar. Vägen över bergen erbjuder ett fantastiskt panorama.

Vi korsar det högsta bergspasset Tiz n Tichka på 2260 meters höjd. Vi gör flera fotostopp. Vi fortsätter tills vi når den berömda Kasbah Ait Benhaddou. Staden är en välbevarad gammal fästning, byggd av lera och är med på UNESCOs världsarvslista. Många Hollywood-sekvenser har filmats här, till exempel Iskallt uppdrag, Kundun, Den vilda jakten på juvelen, Jesus från Nasaret, Asterix, Gladiator, nya delar av serien Prison Break och episoder av Game of Thrones, mm. 4 timmars körning.

13.30: Fotografering av Kasbah Ait Benhaddou på avstånd. Staden är ett populärt vykortsmotiv i Marocko.

14.00-15.00: Lunch i Kasbah Ait Benhaddou.

15.00: Vi kör 35 km till Ouarzazate, en lugn stad vid porten till Sahara. Staden är ett populärt turistmål och det kallas också Marockos Hollywood. Här checkar vi in på vårt hotell.

Vi besöker en vinbutik i Ouarzazate. Möjlighet att köpa vin / öl att ha med till Sahara Campen. Vatten / läsk / godis och liknande finns att köpa nästa dag.

17.00: Fotolektion, fotografering, summering och tid för relax.

19.30: Middag och övernattning på vårt hotell i Ouarzazate.

 

Dag 3: Ouarzazate - Draa Valley - Zagora - Tamegroute - M'hamid

07.30-08.30: Frukost på hotellet.

OBS! Lämna in ditt bagage i förväg och Desert Candles packar i bilarna medan du äter frukost.

08.30: Morgonsamling och avresa från Ouarzazate. Besök i kasbah Tamnagoualt för fotolektion och fotografering. Fantastiskt ljus och arkitektur. Turen fortsätter söderut och vi kör över andra bergspasset som kallas Tizi N'Tnifift. Vi följer den gamla karavanvägen som förr i tiden användes av karavaner från Sahara till Timbuktu i Mali. Vi passerar berget Jbel Kissane som ser ut som en tekanna och här stannar vi för att ta bilder.

Vi fortsätter sedan genom den lummiga Draa-dalen. Fotostopp och bensträckare längs vägen. Ca. 4 timmars körning.

12.30: Lunch i Zagora.

14.00: Vi kör på och längs vägen besöker vi eventuellt keramikbyn Tamegroute och ser hur keramik görs på traditionellt sätt. Efteråt finns det möjlighet att handla eller bara titta på och ta bilder av massor av färgglad och vacker keramik. Vi är här 30 min-1 timme.

Sedan fortsätter vi till nomadbyn M'hamid och här slutar den asfalterade vägen och öknen börjar. Vi har ett litet stopp här.

Vi anländer till M'hamid ca 16.30. Inkvartering i camp, fotolektion, fotografering, summering och tid för relax.

 

  

DAG 4: M'hamid - Erg Chegaga dunes - Desert Candle Camp

07.30-08.30: Frukost på hotellet.

OBS! Lämna in ditt bagage i förväg och Desert Candles packar i bilarna medan du äter frukost.

08.30: Morgonsamling och avresa från M'hamid.

Leden fortsätter off-road in i öknen och vi passerar olika landskap och sanddyner. Efter ca 1,5 till 2 timmar anländer vi till vår ökencamp som ligger vid foten av den högsta sanddynen i Erg Chegaga.

Erg Chegaga är namnet på sanddynerna i detta område ( "erg" betyder "tröstare" på arabiska) och det är det största området av sanddyner i marockanska öknen. Den högsta sanddynen är ungefär 300 meter hög. Här ser man sanddyner så långt ögat når. Det är också i denna del av öknen som det fortfarande lever nomadfamiljer med sina kameler, åsnor och getter.

11.00: När vi når lägret kommer du att checkas in i nomadtält. Lunch serveras i restaurangtältet.

13.00: Utforskning av campen, möjlighet till sandaktiviteter.

15.00: Fotolektion, fotografering.

20.00: 3-rätters middag i restaurangtältet.

Efter middagen blir det kort summering av dagen och sedan njuter vi av lägereld, lyssnar på traditionell musik framförd av de lokala nomaderna och tittar på den fantastiska stjärnhimlen. 

Du sover i nomadtält i bekväma sängar, eller om du hellre vill kan du sova under stjärnorna.

Lägret har 3 separata duschar och toaletter. 

Sahara har en härlig och avslappnande effekt. Njut av ökenstillhet och känslan av frihet och en magnifik stjärnhimmel. Bra för hälsan :-)

 

 

Dag 5: Erg Chegaga dunes

08.00-09.00: Frukost i lägret. Vi tillbringar hela dagen i öknen. 

09.00-10.00: Morgonsamling och föreläsning av Benny. 

10.00-12.00 Dromedarridning i sanddynerna.

13.00: Lunch serveras i lägret.

14.30: Tid till fotografering, sandboarding, vandring i sanddynerna, avkoppling, sola, läsa böcker etc. Samt en gemensam fotografering med modell.

19.30: 3-rätters middag i restaurangtältet.

20.30: Kvällsfotografering med modell.

Efteråt samlas vi runt lägerelden och lyssnar på musik från Sahara. Möjligtvis kommer Benny att framföra en Beatleslåt vid lägerelden :-)

 

Dag 6: - Iriki sjön - Fossil Area - Foum Zguid

08.00-09.00: Frukost på lägret.

09.00: Morgonsamling och gemensam fotografering med modell.

10.00: Tid för avkoppling, fotografering, sandboarding, fyrhjuling, gå eller rid en dromedar i sanddynerna, etc. 

13.00-14.00: Lunch i lägret.

14.30: Avresa till Foum Zguid. Vi kör off-road i öknen och korsar olika landskap, inklusive den uttorkade sjön Iriki. Vi stannar i mitten av Irikisjön och har en fotografering med modell. Fantastiskt ljus. Stopp ca 1,5 timma.

Längs vägen passerar vi också ett ställe där du kan hitta fossiler på egen hand. Efter några timmar når vi asfalterad väg och anländer till vårt lyxhotell i byn Foum Zguid. Ca 3 timmars bilfärd från läger till hotellet.

18.00: Ankomst, incheckning, summering, fotolektion, fotografering, relax.

19.30: Middag på hotellet i Foum Zguid. Vi tillbringar kvällen och natten här.

 

DAG 7: Foum Zguid - Taznakht - Atlas Mountains - Marrakech

07.00-08.00: Frukost. Ställ in dina väskor innan du går för att äta frukost.

08.00: Morgonsamling och avresa tillbaka till Marrakesh.

Vi kör över Atlasbergen på väg tillbaka och stannar för lunch på vägen. Eventuellt stoppar vi vid Taznakht och får se hur Berber gör mattor. Det finns också möjlighet att köpa kvalitetsmattor.

Vi anländer till hotellet i Marrakech på eftermiddagen.

Fri tid.

20.00: Gemensam middag på hotellet för dem som vill. Efter en lång dag av körning, har vi valt att ta gemensam middag på hotellet. (Middag ingår ej).

 

DAG 8: Avresa

08.00-09.00: Frukost

09.00-09.30: Kort utvärdering och summering av resan av Benny Ottosson.

09.30: Fri tid fram till avresa. Gemensam transport till Majorelle Garden för de som önskar.

14.00: Transfer från hotellet till flygplatsen. Med förbehåll för flygtider.

 

OBS: Programmet är inte slutligt och några justeringar kan tillkomma. Du får utsänt det slutliga programmet i god tid innan avresan. Vi förbehåller oss rätten av justera i tider och program under resan, om vi av olika anledningar behöver det.

 

 

PRAKTISK INFORMATION

Valutan

Valutan i Marocko heter dirham och brukar skrivas som MAD eller DH. 100 dirham = ca 90 norska/svenska kronor. Gör det enkelt för dig och räkna med samma summa dirham i norska eller svenska koronor. Råd: se till att ha kontanter med under resan.

Marockanskt SIM-kort

Vill du vara mycket på sociala medier (där uppkoppling är tillgänglig) så kan det vara smart att inköpa marockanskt SIM-kort. (Tack för idén Patrik :-) )

Drönare

Drönare är totalförbjudet i Marocko. De kollar redan på flygplatsen om du har det med.

 

Telefonnummer

OttossonPhoto: +46 (0)708 519161 (Benny)

Desert Candles: +47 996 39 841 (Solveig)

Desert Candles: +212 67 32 67 893 (Abdellah i Marocko)

 

Pass

Passet måste vara giltigt i 3 månader efter utresan ur Marocko. I några EU-länder är det krav på 6 månader efter utresa, vilket kan vara bra att veta om ni ska mellanlanda till eller ifrån Marocko. Vi kommer att ha en egen Facebookgrupp för alla deltagare där vi kan informera och där ni kan ställa frågor.

 

OBS: Kom ihåg egen reseförsäkring med avbeställningsskydd.

 

BOKA HÄR

 

 

FÖR MER INSPIRATION

» Desert Candles på Instagram

» Desert Candles på Facebook

» Desert Candles hemsida

» OttossonPhoto på Instagram

» OttossonPhoto på Facebook

» OttossonPhotos hemsida

 

Fotograf OttossonPhoto. Gillar du våra bilder och vill se mer? Gilla oss på Facebook, följ oss på Instagram. Kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på tel +46 (0)708 - 51 91 61.

Upp